2009/09/29

Pa amb fajol

Izenburua katalanez jarri diot irina bertatik ekarri nuelako, Els Hostalets d´en Bas herritik hain zuzen ere.
Duela urte batzuk Catalunyatik bueltan toki dotore batetik pasatu ginen. Etxera heldu bezain pronto, mapan begiratu eta La Garrotxa zela ikusi genuen. Ordutik, buruan sartuta geneukan baina pasa zen astean bertan egon ginen. Toki berezia da, oso. Magikoa, Mònikak (bonsfocs) esan zigun bezala. Naturak jan egiten zaitu. Berrogei sumenditik gora ditu. Airetik ikusi daitezke, globo aerostatikoetan irteerak antolatzen dituztelako. Haize zakarra zebilenez, ezin izan zuten gustiz pustu beraz, sumendiak lurretik ikusi behar izan genituen. Ederra putadia!! bueltatu beharko gara. Putadia dinot, baina heurentzat, jeje, berriz jasan beharko gaituztelako. Eta bueltatuko gara, seguru.
Erdi aroko herriak daude (Besalú, Sta. Pau,...) Mendi ibilbide errezak eta bizikletan ibiltzeko aukera asko. Ondo jaten da, oso ondo eta hori Euskal Herritarrontzat oso garrantzitsua da, ezta? jeje. Eta janari goxo horren bila, L´Hostalet jatetxera heldu ginen. Sarreran, bertako produkto batzuen erakusketa daukate, heuren artean, fajol haziak eta irina. Ez zutela saltzen eta lortzea oso zaila zela esan ziguten baina, nahi izanez gero, apur bat emango zigutela. Esan eta egin, 250 gr. gurekin etorri ziren. Mila esker.

Osagaiak:
Fajol irina 150 gr.
Galirin zuria 350 gr.
Ura 260 gr.
Legami naturala 200 gr.
Azukrea 6 gr.
Gatza 14 gr.

Orea, beste batzuetan bezala egin nuen. Osagai guztiak nahasi, gatza ezik. Laga ordu erdi egonean, gatza gehitu eta bost minutu inguru oratu. Nahiko itsaskorra da beraz, pazientzia euki. Hiru tolesdura eman, formatu, ordu eta erdi bannetonean eta labean sartu. Lehenengo hogei minutuak, lurrunarekin, 225 gradutara. Ondoren ura etara, 200 gradutara jaitsi eta beste 25 minutu eduki.
Argazkian ikusi daitekenez errautsa dela ematen du, usain arraroa dauka. Eder ederra zegoen. Behin Madridtienemiga-ko batek (Ajonjoli) esan zuen fajolaren zaporeak ez zaituela interes gabe lagatzen eta arrazoi guztia zeukan. Zapore sendoa dauka, oso. Guri asko gustatu zaigu. Mamiak gris-ilun kolorea hartzen du, dotorea!!.

Bon profit. Petons denontzat.
Olaiari eskainita. Milesker eder horri.

2009/09/12

Ogi afrodisiakoa?

Berriz ere, "El aprendiz de panadero" liburuan ikusitako ogi baten moldaketarekin natorkizue. Oraingo honetan kanela, mahaspasak eta intxaurrekin egindako ogia. Esaten dutenez, kanela afrodisiakoa da. Egia izango ote da? -Ez nuen ezer arrarorik sentitu, bezperan sentitu nuen gauza bera, besterik ez jeje-.Horregatik post honen izenburua.
Kasu honetan, ogiari, forma desberdina ematea pentsatu nuen. Maskor itxura, hain zuzen ere.
Osagaiak:
Galirina 500 gr.
Ura 150 gr.
Legami naturala 150 gr.
Esne osoa 85 gr.
Azukrea 20 gr.
Gatza 9 gr.
Kanela 4-5 gr.
Margarina 30 gr.
Arrautza 1
Mahaspasak eta intxaurrak 100 gr. (bien artean)

Irina, azukrea, kanela, mahaspasak eta intxaurrak ontzi batera bota eta nahasi. Arrautza, esnea, margarina, ura eta legami naturala gehitu eta nahastu. Ordu erdi bat laga atsedena hartzen. Ondoren, gatza gehitu eta 10 minutu inguru, oratu. Oso itsaskorra zegoenez, irin pixkat bota behar izan nuen mahai gainera.
Ontzi bat olioz igurtzi, orea bertan sartu eta estalita utzi. Hurrengo hiru ordutan, 3 tolesdura eman. Mahai gainera irin pixkat bota, forma luzea eman eta erditik hasita biribiltzen joan, maskor itxura hartu arte. Laga, 1,5-2 ordu harrotzen. Labean sartu, lehenengo 20 minutuak 250-225 gradutan lurrunarekin. Ura atera eta hurrengo ordu laurdena, 200 gradutan egin. Amaitzeko, azken ordu laurdena 180 gradutara.
Nahi izanez gero, ogia labetik ateratakoan, desegindako margarina pixkatekin pintatu eta, kanela azukrearekin nahastuta gainetik bota. Guk, hori egin genion.

Ogi hau goxoegia izango zela pentsatu nuen baina, ez zen horrela izan. Orokorrean, gozoa da bai, baina jaterakoan sentsazio desberdinak izan nituen. Goiko parteko zati bat jaterakoan gozoa da, baina ez larregi. Beheko partean bat ez. Nire koinatak, ogi-bizkotxoa dela esaten du. Oso gutxi iraundu zuen, hori seinale ona da, ez? On egin.

2009/09/04

Bi koloreko ogia

Duela sei hilabete, "el aprendiz de panadero" liburuan, bi koloretako ogia ikusi nuen eta gauza bitxia iruditu zitzaidan. Irudia buruan sartuta neukan eta uda honetan froga bat egin nuen (nire erara moldatuz). Ez nion nesquik (ez neukan kakaorik) asko bota, kafe koilaratxoa besterik ez. Ogiak, bi kolorekin atera zen, kontraste askorik gabe eta ni neu kontraste handiagoa nahi nuen. Beraz, beste bat egin behar nuen.
Ogi hau egiteko bi ore berdinak egin behar dira, ahal den neurrian behintzat. Zergatik? Ba, bi oreak antzeko harrotu behar direlako. Eibarrera heldu, kakaoa erosi eta ogia egin nuen.
Osagaiak:
Galirin zuria 190 gr.
Zekale zuria 85 gr.
Ura 140 gr.
Legami naturala 100 gr.
Gatza 7 gr.
Izerdi siropea 6 gr.
Bi oreak osagai hauek dituzte, baina bigarrenari: Kakao 30 gr. gehitu nizkion eta ur pixkat (5-10 gr).

Oreak beti bezala landu nituen. Lehenengo hartziduran 3 ordutan, 3 tolesdura egin nizkion baina, forma emateko, bakoitza bi zatitan moztu nuen. Lau zatiei, forma berdina eman nien (laukizuzena). Laurak pilatu nituen. Zuria, iluna, zuria eta azkenik iluna berriz. Bata bestearen gainean, bai? Orearen herena, erdira eraman eta eskuaren ertzarekin zapaldu nuen itsatsiarte. Orearen beste aldea horren gainetik pasatu eta juntura itsatsi. Itsatsita dagoenean biratu pixkat, aurrera eta atzera, nahi dugun forma hartu arte eta bannetonean sartu. Ordu eta erdi harrotzen laga eta aurretik berotutako labean sartu. Eginda dagoenean atera, laga egun batetik bestera, ahal baduzue behintzat jeje, moztu eta tachannnn. Dotore, ezta?
Argazkian, ogiarekin batera azaltzen den tresna, taxuak emateko erabiltzen dudan azmakizuna da.

2009/09/01

Moldeko ogia

Snif, snif!! Oporrak amaitu zaizkit, berriz lanean ari naiz eta kriston negar gura daukat. Ez sinistuuuu, txantxetan nabil eta. Egia esanda, ezin naiz kexatu, hilabete eta erdi eduki baitut, jeje.
Bloga berriz martxan ipintzeko, oporretan egunero gozaldu dugun moldeko ogi batekin hasiko naiz. Ogi hau, lehenengo aldiz egin nuenean, irin apur batzuk aprobetxatzeko egin nuen eta asko gustatu zitzaigun. Ordutik astero egiten dut.

Osagaiak:

Galirin zuria 200 gr.
Galirin integrala 95 gr.
Espelta erdi integrala 95 gr.
Zekale zuria 85 gr.
Ura 275 gr.
Legami naturala 200 gr.
Muesli 75 gr.
Mitxoleta haziak 10 gr.
Txarpoila (alcaravea) 3 gr.
Ekilore olioa 25 gr.
Azukrea 10 gr.
Gatza 13 gr.

Bol batean, osagai lehor guztiak ipini gatza ezik eta ondo nahasi. Ura, olioa eta legami naturala gehitu, nahastu eta ordu erdi inguru laga atsedentzen. Ondoren, gatza gehitu eta 5 minutu inguru oratu. Olio pixkatekin bol bat igurtzi, orea bertan sartu eta trapu batekin estali. Ordu betera lehenengo tolesdura eman, beste ordu bete pasatu eta gero, bigarrena. Ondoren, forma eman eta moldean sartu. Ordu eta erdira labean sartu, 200 gradutara eta 40 minututan eginda dago.


Edozein mermeladarekin gozoa egongo dela uste dut baina guk, etxean tomatearekin eginiko mermeladarekin jaten dugu.
Tomatea, tomatearen pixuaren erdia azukre, limoi baten zukua eta banilla zatitxo bat erditik zabalduta. Mundiala.
Hasteko, nahikoa ez?