2009/10/26

Jolasean

Hamar hauekin, amaigabea zirudien hilara, bukatzen dut (ziur nago berriz ere egingo dela). Aurreko sarreran jarritako ogi bera da, baina forma desberdinekin. Ea gustatzen zaizkizuen.





Nahiz eta bi sarreren artean 28 argazki egon, ogiak, 36 izan ziren. Lau ogiko, 6 labealdi eta seiko, bi. Zer edo zer desberdina egiteko gogoa neukan eta hor emaitzak. Lan dexente baina, gustora. A!! taxua, soilik, euretariko bi dute.

Muxu bat

2009/10/15

Ogi bat, ..... anitz.

.....= mozketa, ebaki, taxu. Bakoitzak nahi duen izena ipini.
Zuoi, ez zaizue inoiz pasatu istorio baten hasi, gauzak nahiko ondo atera eta bapatean, daztatzaileen hilara kilometrikoa izan? Ez? ba neri bai.
Despentsan muturra sartu, zekale erdi integralaren 5 kiloko zakua ikusi eta jakinda, galirin zuria neukala, hilara hori murriztea bururatu zitzaidan. Aste bete pasatu dut ogia egiten, burutik jota egongo banintz bezala. Denak berdinak, noski. Bestela badakizue "neriak zekale gutxiago zeukan, beste horrenak ... ez dakit zer" betikoa. Oreak, kilokoak egin nituen gero erdibitzeko. Beraz kilo erdiko ogiak, oparitzeko nahikoa ez? Hitz batean, denak berdinak egin nituela osagai hauekin:


Galirin zuria 350 gr.
Zekale erdi integrala 150 gr.
Ura 290 gr.
Legamia 200 gr.
Gatza 15 gr.
Azukrea 8 gr.

Oreak, beti bezala egin nituen. Oraingo honetan, lehenengo hartziduraren ostean erdibitu nituen.
Biribildu, deskantsatzen utzi, forma eman eta bannetonetan sartu. Gaueko hamabiak inguruan, launaka, laberatu. Hamar minutuero, erretiluak aldatzen nituen. Goian zegoena behera pasatuz eta alderantziz. Hau, ahal den eta azkarren. Ez da lan asko baina, erretiluen hotsa eta halako orduetan ba ... Ordutik, etxebarrukoak desberdin begiratzen naute. Zertan nabilen jabetzen badira, hilara amaigabe horretan sartzeko kapaz dituk/n jeje.

Aurreko sarrera baten epa!k, ogia ikusi bezain pronto, ..... gatik, bazekiela nirea zela esaten zidan. Sinadura balitz bezala. Alferkeria zela esan nion eta egia da. Bere iruzkinari esker aste horretan behintzat, alferkeria alde batera laga nuen eta sarrera hau egitea bururatu ere. Irudi batek mila hitz baino gehiago balio badu, pentsaizue zenbat balioko duten 18 irudi, buah!!




Izena nahi duzuena ipini baina, buruari astindu txiki bat emanez gero, "birgeriak" egin daitezke, edo ez? Ogian, ARTEA? Zergatik ez?

Oharra.- Ez dakit konturatu zareten, baina azkena, irribarrea izatea nahi zuen, jeje.
Joer, sudurra Pinotxorena baino haundiagoa atera zitzaidan, gizajoa!!
Bestalde azaltzea, ogiaren inguruan blog berri bat dagoela sarean, panis nostrum, izenarekin. Ez dut izan astirik irakurtzeko baina, lehenengo inpresioa ezin hobea da.

Musu bat denontzat.

2009/10/07

Maitasunaren ogia

Batzuk, beharbada, ogi hau ezagutzen duzue. Mónikak (bons focs) bere bloggean argitaratu zuelako.
Duela hiru aste ta piku, ogi afrodiakoa? izena zuen post bat jarri nuen bloggean. Iruzkinen artean bat, Mònicarena zen. Bertan, Dan Lepard-en ogi bat aipatzen zuen. Susan-ek (Wild Yeast), ogi hau afrodisiakoa dela esaten duela eta maitasunaren ogia deitzen diola.
-Probatu, izugarri gustatuko zaizu eta, jartzen zidan eta esteka bat ere.
-Zergatik ez? pentsatu nuen.
Esteka zabaldu eta... ingeleses zegoen. Mail bat bidali nion eta errezeta erderatu egin zidan. Beraz, ogia, berari esker dihoakizue .

Osagaiak:

Galirin zuria 250 gr.
Galirin integrala 250 gr.
Ardo beltza 250 gr.
Legami naturala 300 gr.
Gatza 7 gr.
Pinaziak 100 gr.
Pikupasak 200 gr.

Bezperan ardoa, pinaziak eta pikupasak esne-ontzi baten irakiten ipini. Minutu bat pasatu ondoren, baztertu eta estalita utzi gau osoan. Oheratzera zoaztenean, irabiatu.

Hurrengo egunean likidoa iragazi eta erreserbatu. Likido horri ura gehitu 260 gr. eduki arte.
Osagai guztiak nahastu, gatza ere. Laga hamar minutu, egonean. Ondoren, mahai gainera irin pixkat bota eta Dan Lepard-en teknika erabiliz, 10-15 segundu oratu. Bol bati olioa igurtzi eta orea, bertan sartu. Ordu erdi pasatu eta gero, beste 10-15 segundu oratu, berriz bol-ean sartu. Ordu erdira etara, 10-15 segundu oratu eta berriz bol-era. Oraingoan ordu betera etara, biribildu eta laga bost minutu estalita.
Obal forma eman eta lautu -ogi zapala da-.
Landare-paperari irin pixkat bota eta orea bertan ipini. Trapu bati irina bota eta orea berarekin estali. Laga ordu eta erdi harrotzen. Labea, aurretik berotzen ipini. Orea, olioz igurtzi eta taxuak eman. Labean sartu 210 gradutara lurrunarekin. Hogei minutu pasatu ondoren ura etara eta laga eginda egon arte. Guztira, 45 minutu inguru.
Hanka sartze txikia izan nuen ardoa neurtzerakoan, 250 gr. bota beharrean 150 gr. bota nizkion beraz, ur gehiago dauka.
Onaaa, redio!! Mònikak arrazoia zeukan, izugarri gustatu zaigu eta. Bera bakarrik jan genuen baina, gazta pixkatekin....buah!! Oraingoan gainera, funtzionatu du. Gustiz maiteminduta nago, jeje. Hemendik aurrera ez dago aitzakirik, maitemin bazaudete, maitaaaasunaren ogia jatea besterik ez dago.
Mónikari eskainita.
Musu bat.